Δωρεάν μεταφορικά από 39€ – Συσκευασία δώρου – Αποστολή με BOXNOW μόνο με 2€
- by galatia
- October 17, 2023
- Ημιπολύτιμοι λίθοι
Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Πίνακας Περιεχομένων
ToggleΟνομασία προέλευσης αμέθυστου
Το όνομα του αμέθυστου προέρχεται από το στερητικό «α» και το ρήμα «μεθύω» (μεθώ), καθώς στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το πετράδι αυτό προστάτευε τον άνθρωπο που το είχε στην κατοχή του, ώστε να μην μεθάει. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έφεραν κοσμήματα με αμέθυστο και έπιναν από διάφορα σκεύη διακοσμημένα με αμέθυστο.
Ο αμέθυστος χρησιμοποιήθηκε ως πολύτιμος λίθος από τους αρχαίους Αιγυπτίους και από άλλους αρχαίους λαούς. Στις παλαιότερες εποχές τον χρησιμοποιούσαν περισσότερο από όσο σήμερα για την κατασκευή αντικειμένων τέχνης. Σε διάφορα μουσεία και συλλογές βρίσκονται δοχεία, πιάτα και κομψοτεχνήματα από αμέθυστο. Επίσης, έφτιαχναν φυλαχτά για το μεθύσι, όπως και χάντρες από αμέθυστο έχουν βρεθεί σε αγγλοσαξονικούς τάφους στην Αγγλία. Επίσης, αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παραδοσιακά φορούν δακτυλίδια με μεγάλο αμέθυστο λίθο ως σύμβολο του αξιώματός τους.
Σήμερα ο αμέθυστος χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την κατασκευή κοσμημάτων.
Χρώμα αμέθυστου
Ο αμέθυστος είναι ιώδης (χρώματος βιολετί ή μοβ) παραλλαγή του ορυκτού χαλαζία και χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς σκοπούς ως πολύτιμος λίθος.
Ο αμέθυστος βρίσκεται σε όλες τις αποχρώσεις από ανοικτό, ελαφρώς ρόδινο, βιολετί μέχρι σκούρο μοβ στο χρώμα των μαύρων σταφυλιών. Ο πιο ιδανικός θεωρείται ο αμέθυστος της ποικιλίας «Βαθύς σιβηρικός» (“Deep Siberian”) με έντονη απόχρωση του μοβ χρώματος. Πιο σπάνια θα συναντήσουμε λίθους αμέθυστου που παρουσιάζουν ομοιόμορφο χρωματισμό. Συνήθως έχουν κηλίδες με ανοικτότερο ή σκοτεινότερο χρώμα, ή και με τα δύο, ενώ άλλοτε εμφανίζουν ραβδώσεις με διαφορετικό κορεσμό χρώματος. Σε άλλες περιπτώσεις φαίνεται μόνο στα εξωτερικά άκρα του κρυστάλλου, ενώ το υπόλοιπο είναι διαφανές.
Ο αμέθυστος χάνει το χρώμα του όταν θερμανθεί. Συνήθως η εξαφάνιση του χρώματος αρχίζει σε θερμοκρασία 300 °C και ολοκληρώνεται στους 400 °C, οπότε γίνεται άχρωμος. Αν ξεπεράσουμε τους 500 °C παίρνει κίτρινο χρώμα, που χάνεται κι αυτό σε ακόμα υψηλότερη θερμοκρασία. Με επίδραση ραδιενέργειας παρουσιάζεται πάλι κάποιο μενεξεδένιο χρώμα. Φλέβες αμέθυστου χάνουν επίσης μερικώς το χρώμα τους όταν είναι εκτεθειμένες στον αέρα. Η σκόνη του αμέθυστου είναι λευκή.
Τον 20ο αιώνα, το χαρακτηριστικό χρώμα του αμέθυστου αποδιδόταν στην παρουσία μαγγανίου και κάποιοι πίστευαν ότι οφείλεται σε κάποια οργανική χρωστική ουσία. Πρόσφατα υποστηρίχθηκε ότι το χρώμα του αμέθυστου οφείλεται σε ίχνη προσμίξεων τρισθενούς σιδήρου. Περαιτέρω έρευνες απέδειξαν ως πηγή του χρωματισμού μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση ατόμων σιδήρου με άτομα αργιλίου, σε περιεκτικότητα κάτω από 0,1% για αμφότερα τα στοιχεία.
Χαρακτηριστικά λίθου αμέθυστου
Ο αμέθυστος, όπως και άλλα είδη χαλαζία, είναι το διοξείδιο του πυριτίου, του οποίου ο μοριακός χημικός τύπος είναι SiO2.
Μέχρι και τον 19ο αιώνα η Ρωσία ήταν η κύρια πηγή εξόρυξης του και γι’ αυτό ο αμέθυστος ήταν τόσο πολύτιμος και ακριβός όσο τα σμαράγδια, τα ζαφείρια και τα ρουμπίνια. Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο κοίτασμα αμέθυστων στη Βραζιλία. Αυτό μείωσε την οικονομική αξία τους, ταυτόχρονα όμως επέτρεψε τη συχνότερη χρήση μεγαλύτερων λίθων αμέθυστου σε κοσμήματα.
Σήμερα, οι πιο σημαντικές πηγές αμέθυστου βρίσκονται στην Αφρική και τη Νότια Αμερική. Η Βραζιλία εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός προμηθευτής, αν και ο ακατέργαστος αμέθυστος που εξορύσσεται εκεί τείνει να έχει πιο ανοιχτό χρώμα από τον αμέθυστο που βρίσκεται σε άλλες χώρες.
Ο αμέθυστος βρίσκεται κυρίως στους κρυσταλλωμένους φλοιούς τεράστιων ηφαιστειακών πετρωμάτων όπως ο βασάλτης. Κατατάσσεται συνήθως ως ημιπολύτιμος λίθος. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το χρώμα του είναι τόσο απρόβλεπτο, ώστε σπάνια βρίσκονται σε κάθε κοίτασμα τέλεια μοβ αμέθυστοι.
Στην κοσμηματοποιία για να φαίνεται πιο ελκυστικός, συχνά θερμαίνεται ελαφρά για να κατανεμηθεί το μοβ χρώμα του σε όλο τον πολύτιμο λίθο.
Σχετικά με το χρώμα του αμέθυστου λέγεται ότι, στο εμπόριο, οι ξεθωριασμένοι μοβ λίθοι έχουν χαμηλότερη αξία από τους βαθύχρωμους δαμασκηνί. Σύμφωνα με την κλίμακα Mohs ο αμέθυστος έχει σκληρότητα 7. Το πιο σκληρό υλικό είναι το διαμάντι, με σκληρότητα 10, ενώ ο τάλκης με σκληρότητα 1 είναι το μαλακότερο ορυκτό.
Ιδιότητες λίθου αμέθυστου
Ο αμέθυστος αποτελεί το γενέθλιο λίθο του Φεβρουαρίου και είναι από τους ημιπολύτιμους λίθους που έχουν λατρευτεί όσο λίγοι.
Ο αμέθυστος είναι ένα πνευματικό πετράδι και θεωρείται το πετράδι της φιλίας, δένοντας με δεσμούς αιώνιους τους φίλους που το δωρίζουν ο ένας στον άλλον.
Ο αμέθυστος διαθέτει την μεγαλύτερη πνευματική αξία από όλους τους άλλους λίθους. Προσφέρει ισορροπία και αρμονία στο πνεύμα, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και βοηθά πάρα πολύ στον διαλογισμό και την αυτοσυγκέντρωση, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για φοιτητές και μαθητές που προετοιμάζονται για σημαντικές εξετάσεις.
Γι’ αυτό και ένα κόσμημα με αμέθυστο είναι βέβαιο πως θα ωφελήσει όλους όσοι αντιμετωπίζουν το στρες και τις ανησυχίες της σύγχρονης καθημερινότητας.
Προστατεύει από τη μέθη και τους εθισμούς, διώχνει το θυμό, την οργή και το φόβο. Απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα, φέρνει γαλήνη στο νου και γενικά δρα ηρεμιστικά.
Είναι ιδιαίτερα θεραπευτικός λίθος τόσο για το σώμα, όσο για το μυαλό και το πνεύμα. Σε πνευματικό επίπεδο μας βοηθά να πάρουμε πληροφορίες για να ζήσουμε πιο αρμονικά μετατρέποντας την αρνητική σκέψη σε θετική.
Εξαιρετικά ισχυρή και προστατευτική πέτρα με υψηλή πνευματική δόνηση. Ο αμέθυστος είναι ένας από τους καλύτερους λίθους για διαλογισμό και πνευματικές εργασίες.
Φέρνει σοφία και μεγαλύτερη κατανόηση, διευκολύνει την διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ένα φυσικό ηρεμιστικό, ο αμέθυστος μπλοκάρει αποτελεσματικά το στρες και τις αρνητικές ψυχικές ενέργειες.
Εξισορροπεί τις συναισθηματικές διακυμάνσεις, απαλύνει την θλίψη και τον πόνο και σας στηρίζει στο να δεχθείτε μια απώλεια. Αν κοιμηθείτε φορώντας έναν αμέθυστο, αυτός διευκολύνει τις εξωσωματικές εμπειρίες και φέρνει διαισθητικά όνειρα.
Φροντίδα κοσμημάτων από αμέθυστο
Ο αμέθυστος λόγω της σκληρότητας του είναι κατάλληλος για καθημερινή χρήση σε δαχτυλίδια και άλλα κοσμήματα. Όμως με την πάροδο του χρόνου μπορεί να παρουσιάσει φθορά και να χρειαστεί γυάλισμα. Επιπλέον επειδή είναι πιο επιρρεπής σε ζημιές από πιο σκληρούς πολύτιμους λίθους όπως ρουμπίνια, ζαφείρια και διαμάντια, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να τα έχετε σε άμεση επαφή μαζί τους.
Τα κοσμήματα από αμέθυστο μπορούν να καθαριστούν με μαλακή βούρτσα και υγρό σαπούνι. Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μηχάνημα υπερήχων, αλλά δεν συνιστάται ο καθαρισμός τους με χρήση ατμού.
Ο αμέθυστος και κυρίως οι σκουρόχρωμοι λίθοι, πρέπει να προστατεύονται από τη μεγάλη διάρκειας έκθεση τους στο φως του ήλιου, γιατί το χρώμα τους ξεθωριάζει και αλλοιώνεται.
Συνοψίζοντας, ο αμέθυστος είναι ένας εξαιρετικά όμορφος και πνευματικά φορτισμένος ημιπολύτιμος λίθος που έχει συνοδεύσει την ανθρωπότητα στην πορεία της ιστορίας. Με τον πλούτο των χρωμάτων και των πνευματικών του ιδιοτήτων, ο αμέθυστος παραμένει ένας λίθος που εμπνέει, προστατεύει και συνδέει τον κόσμο της γεωλογίας με τον κόσμο της ανθρώπινης φύσης.